Říká se, že nejlepším čističem v kuchyni je směs jedlé sody, citronu a octa. Internet je plný rad, jak se zbavit mastnoty bez chemie, ale jsou skutečně účinné? V redakci jsme se rozhodli tyto metody vyzkoušet na vlastní kůži a podívat se, zda dokážou nahradit drahé průmyslové odmašťovače. Při testu jsme se zaměřili na nejkritičtější místa: digestoř, varnou desku, dvířka skříněk a rošty trouby, kde se tuk nejčastěji usazuje a vytváří neodstranitelné nánosy.
Jedlá soda a citron – fajn na běžnou mastnotu, ale nic víc (60 % úspěšnost)
Jedlá soda je takový univerzální hrdina domácích čističů, kterého lidé doporučují na všechno – od bělení zubů po čištění sporáků. V kombinaci s citronovou šťávou má údajně rozkládat mastnotu a zároveň lehce abrazivně čistit povrch.

Vyzkoušeli jsme ji na digestoři a varné desce. Nanést pastu z jedlé sody a citronu bylo snadné a doufali jsme, že mastnota se bude zázračně rozkládat. Jenže… po 15 minutách působení byla realita o dost prozaičtější. Na běžné mastné skvrny to fungovalo skvěle, ale jakmile šlo o zažrané nánosy, museli jsme pořádně drhnout. Pokud by se tahle metoda používala pravidelně, asi by byla dostačující. Ale pokud jste digestoř nečistili měsíce (jako my, čistě pro vědecké účely samozřejmě), připravte si svaly.
Ocet a pára: Opravdu nejlepší kombinace? (90 % úspěšnost)
Když se řekne „odmašťovač“, mnozí si představí právě ocet. Je levný, účinný, a pokud vám nevadí jeho vůně, můžete s ním vyčistit skoro všechno. Nás ale zajímalo, zda opravdu dokáže nahradit agresivní chemii.
Nejlépe tahle metoda fungovala v mikrovlnce a troubě. Misku s octem jsme zahřáli na plný výkon a počkali, až pára začne uvolňovat mastnotu. Po pár minutách jsme setřeli vnitřek mikrovlnky hadříkem – a světe, div se, skoro žádná námaha! Podobně jsme to udělali v troubě a musíme říct, že uvolněné tukové skvrny šly dolů mnohem snáz.

Jenže ocet má jednu nevýhodu – ten zápach. Pokud vám vadí vůně školních výdejních okének nebo klasického utopence, budete muset kuchyň pořádně vyvětrat. Ale účinnost? Na jedničku.
Olivový olej na nerez? Zní to divně, ale funguje (80 % úspěšnost)
Tuhle metodu jsme zkusili jen ze zvědavosti. Olivový olej jako čistič na nerez? To přece musí být nesmysl. Jenže k našemu překvapení to vážně fungovalo.
Pár kapek oleje jsme nanesli na hadřík a jemně přetřeli digestoř. Nejenže zmizely šmouhy a otisky prstů, ale povrch se krásně leskl. Samozřejmě to nefunguje na silnou mastnotu, ale pokud chcete nerezovou ocel vyleštit a ochránit před dalším zanášením, je to super trik.
Citronová šťáva na skříňky a obklady – voní krásně, ale účinnost nic moc (50 % úspěšnost)
Citron má skvělou vůni a přírodní kyseliny, které by měly pomáhat s rozpouštěním mastnoty. Takže jsme ho vyzkoušeli na kuchyňských skříňkách a obkladech vedle sporáku.

Ano, skříňky po čištění krásně voněly. Ano, běžné nečistoty a otisky prstů zmizely. Ale jakmile došlo na odolnější mastné skvrny, citron už taková hvězda nebyl. Kyselina sice částečně tuk rozpouští, ale na silné usazeniny zkrátka nestačí.
Rošty v troubě a soda přes noc: Stojí to za tu námahu? (70 % úspěšnost)
Trouba bývá největší problém, protože mastnota se v ní doslova zapéká do povrchu. Tady jsme se rozhodli otestovat jeden z nejpopulárnějších triků – pastu z jedlé sody a vody, kterou necháte působit přes noc.
Druhý den ráno jsme se pustili do stírání. Ačkoliv se část nečistot uvolnila snadno, na zapečené tukové skvrny to nestačilo a museli jsme pořádně drhnout. Takže jako alternativa k chemii dobré, ale zázraky od toho nečekejte.
Pokud bychom měli vybrat jedinou metodu, která nás opravdu přesvědčila, byl by to ocet a pára. Fungovalo to rychle, účinně a bez velké námahy. Jedlá soda s citronem je fajn na běžnou údržbu, ale na větší nánosy tuku nestačí. Olivový olej se skvěle osvědčil na leštění nerezu, zatímco citronová šťáva je spíš pro efekt svěží vůně než na skutečně účinné čištění.
Zdroj: Autorský text/ Youtube/stazinka836/CleanThatUp/smartfoxofficial/CleaningHowTo